Добуваємо вогонь

Вогонь — одна з найдавніших стихій, яка підкорила уяву людини своєю загадковістю, силою і могутністю. З плином часу людина підкорила цю стихію і навчилася вправно використовувати її у своїй діяльності. Важко уявити своє життя без вогню. Але.... Ось ви пішли у похід і сірники закінчилися! Що ж робити? Головне не панікувати, адже вихід є завжди.


Як добути вогонь і розпалити багаття без сірників?

Способів, як розпалити вогонь без сірників, існує безліч, але для всіх них потрібен труть. Що це таке? Та будь-який природний горючий матеріал, який можна запозичити у самої матінки природи. Наприклад, суха трава і листя, старий висохлий мох, березова кора, шишки і хвоя, подрібнені гриби трутовики, пил, ганчірка, дрібні трісочки або вощений папір. При попаданні на будь-який з цих матеріалів іскор вони миттєво спалахують і починають тліти. Залишається тільки роздути вогонь і насолоджуватися теплом багаття і приготованої на ньому їжею. 
Ну а тепер про деякі способи отримання іскор.

Сонце допоможе!

Найпростіший спосіб добування вогню без сірників — це скористатися сонячним променем, пропущеним через збільшувальне скло. Чудово, якщо у вас з собою виявиться лупа, фотоапарат, або хтось з ваших друзів носить окуляри на плюс. Складіть сухі трісочки в багаттячко зверху покладіть труть і за допомогою збільшувального скла направте на нього сонячний промінчик. Незабаром труть нагріється до такої температури, що почне тліти. Вам тільки залишиться роздмухати вогонь, і багаття готовий. Ну, а якщо збільшувального скла немає, то можна скористатися двома скельцями від звичайних годин, налив у них воду і з’єднавши між собою.

 Кремень і кресало

У разі відсутності сірників це кращий спосіб швидко запалити сухий трут. Як кременю може служити відповідна сторона водонепроникної сірникової коробки або твердий шматок каменю. Тримайте кремінь як можна ближче до труту і вдарте їм про сталеве лезо ножа або про якийсь маленький брусок сталі. Ударяйте так, щоб іскри потрапляли в центр трута. Коли він почне диміти, злегка подуйте на полумья. Можете додати в труть трохи палива або ж перенести труть на паливо. Якщо не вдасться висікти іскру з першим каменем, пробуйте з іншим.

Розведення багаття за допомогою тертя

Але самий віртуозний і стародавній спосіб, як добути вогонь без сірників — це тертя. Ось як це робиться: з поліна твердих порід дерева робимо опору. Ставимо поліно на попа і в центрі верхнього майданчика влаштовуємо ямку глибиною 1,5-2 см. З стволика молодої берізки, ліщини або тіса діаметром в 2-3 см і мотузки майструємо цибулю. А з соснової палички завтовшки в олівець і завдовжки не менше 30 см споруджуємо свердло. Далі тятивою в один оборот обхоплюємо свердло і одним кінцем вставляємо його в поглиблення на опорі, а цибулею швидко-швидко трьом по свердлу, як би намагаючись розпиляти його поперек надвоє. Незабаром труть від тертя розігріється і почне тліти. Відкладіть лук зі свердлом і розд труть, а потім обережно перенесіть розпаленого полум’я на підпал.
Є ще безліч способів розведення вогню без сірників. Але, навіть, знаючи ці три, ви не пропадете в поході, а зможете зігріти і нагодувати і себе, і своїх товаришів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Проект "У диких умовах"

Не пийте воду з струмка!